Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Ronny - 14. aug 2012 kl. 07:35 *  IP
Forlenging av køller med plugg??

Hei!

Vurderer å forlenge et sett med køller med å sette inn plugg. Må selvsagt regrippe også.

Noen som vet om dette vil forandre/forringe køllene??
Vil "følelsene" i slagene bli anderledes??

Takk for fornuftige svar!!

Ronny
 AR (14. aug 2012 09:00) *  IP
En slik endring vil ødelegge køllenes egenskaper og er ikke tilrådelig. Det samme gjelder når du kapper av køller - inkludert putteren.


 Wilson (14. aug 2012 09:40) *  IP
Min erfaring er at en forlenging under 1 tomme ikke endrer mye på køllenes egenskaper. Litt høyere svingvekt blir det, mens flex endrer seg minimalt siden man forlenger i grep-enden.

Jeg vet at proffer som har lengre skaft noen ganger sliper av litt masse fra køllehodet for å kompensere for svingvektøkning.



 Kølle Nils (14. aug 2012 14:02) *  IP
Nja, jeg tror ikke de har kompensert for svingvektøkning men for økning av treghetsmomentet. Det er treghetsmomentet i køllen som gir den feel de ute etter, og de proffe er svært gode å føle dette. De har nesten alltid en sving som er mye mer følsom for treghetsmoment enn det amatører har. Men også en amatør (med hcp ned mot null) kan begrense sitt spill med feil treghetsmoment. Derfor bør bedre spillere være forsiktige når de forandrer køllelengden (fra køller de spiller godt med). Og Wilson, ettersom du refererer til din egen erfaring, vil jeg tro du er mer svinger enn hitter ..


 Wilson (14. aug 2012 20:49) *  IP
Kølle Nils

Vil ikke en tyngre / høyere svingvekt gi større treghetsmoment?

Jeg skrev kanskje klønete, men en kølle med lengre skaft og derved "tyngre" hode vil bli tyngre å svinge og dermed går det ut over timingen.

Det er en artikkel med Robert Allenby jeg refererer til når jeg nevner proffene. Han nevnte at produsenten av jernkøllene hadde "grind a little mass out of my irons in order to compensate for the longer shaft".



 Kølle Nils (14. aug 2012 22:40) *  IP
Wilson: Ja, i mange tilfeller – men ikke alltid. Allenby sier ikke noe om hverken svingvekt eller treghetsmoment i den lille setningen du refererer til, og det trenger han i grunn ikke da han sikkert har samme grep både før og etter (Det som spesielt har gjort den statiske metoden svingvekt umoderne, er at forskjellige grep i dag varierer ganske mye i vekt, og det greier ikke svingvektmålingen å håndtere skikkelig. Dette greier derimot den dynamiske metoden treghetsmoment å fange opp på en korrekt måte!). Men mange prof´er idag bruker treghetsmoment og ikke svingvekt, formodentlig også en spiller av Allenby´s kaliber. Det var derfor jeg skrev "Nja" :-)

Her på golfsiden finnes flere artikler om svingvekt/treghetsmoment, les gjerne dem. Hvis du vil vite mer, kan jeg gi deg flere referanser.



 Wilson (15. aug 2012 02:53) *  IP
Takk Kølle Nils.

Min tanke var at når man forlenger med 1 tomme så er køllehodet 1 tomme lenger unna hendene og dermed føles det litt tyngre. Jeg skjønner at svingvekt kan opprettholdes ved å legge inn tyngre grep, men da blir jo totaltyngden større.

Er det ikke vektenes plassering på feks TM køllehoder som får dem til å endre treghetsmoment? I tillegg vil en tyngre vekt i tåen bidra til at køllehodet lukkes senere?

Men hva gjør feks Callaway / Titleist m flere ved customfitting slik vi ser det? Plukker de virkelig lettere hoder til de som skal ha forlengede skaft?




 Kølle Nils (15. aug 2012 17:19) *  IP
Wilson, gjennom å opprettholde svingvekten med å øke grepvekten, lurer du kun svingvektmåleren (og kanskje deg selv). Forlenger du køllen 1” vil du uansett grep øke treghetsmomentet, og det føler du (nok)! Og er du mer hitter enn svinger (dvs utløser håndleddene relativt seint, Garcia er ekstrem hitter f eks) vil ditt spill bli lidende med feil treghetsmoment (med hodetunge køller, dvs høyt treghetsmoment, vil du bare ikke rekke å square køllen hvis du ikke er sterk som en ”bjønn”).

Det med vekter i hodene (skruer) er mye placebo. For at vektene skal bety noe reelt, må de være så store (opp mot 40 g) at køllene må bli svært korte for at treghetsmomentet skal bli akseptabelt. Bedre da er et ”normalt” køllehode med lukket eller åpent hode (jeg snakker om wood´er). En morsom og innsiktfull artikkel om dette er: clubmaker-online.com/smt.resource1.html

Dessverre er det ikke slik at du får lettere hoder (så langt jeg vet) hvis du bestiller forlengede køller. Bestiller du lengre køller får du køller med større treghetsmoment, og det kanskje ikke passer deg i det hele tatt (eller, selvfølgelig, det kanskje passer deg perfekt!).



 Franz (23. aug 2012 15:36) *  IP
Poenget her var vel om TS skulle forlenge med plugger eller ikke?

Inntil en halvtomme kan du bruke hva som helst. Redaktøren ville ikke kjent forskjell på en kølle som var kappet en halvtomme lenger og en som forlenget tilsvarende.



 AR (23. aug 2012 21:32) *  IP
Jo.


 tilskuer (23. aug 2012 22:09) *  IP
Seriøse produsenter, les Mizuno, leverer ihvertfall lettere køllehoder når du bestiller køller som er forlenget en tomme eller mer. Regner med at flere produsenter gjør dette.


 veggiss (24. aug 2012 15:03) *  IP
er du sikker på det tilskuer?


 tilskuer (24. aug 2012 15:49) *  IP
Det er ihvertfall det de sier.
Men referansen til en tomme var visst litt unøyaktig. (mine er forlenget en tomme).
Men jeg har ikke kontrollveid :)

Custom Club Notes
Lengths / Swingweights
- For most iron models Mizuno offer lighter weight heads which can be used to keep the swing weight to a standard balance for club lengths up to +1/2" longer. Anything longer than that and the swing weight will increase above the recommended balance.





 Kølle Nils (24. aug 2012 16:23) *  IP
Tilskuer, du sier "Mizuno leverer ihvertfall lettere køllehoder når du bestiller køller som er forlenget en tomme eller mer."
Siden refererer du til Custom Club Notes "Mizuno offer lighter weight heads which can be used to keep the swing weight to a standard balance for club lengths up to +1/2" longer. Anything longer than that and the swing weight will increase above the recommended balance".

Jeg ser ikke helt sammenhengen her. Da jeg er nysgjerrig (og forstår så altfor lite), er det fint om du kan/vil utdype noe.



 veggiss (26. aug 2012 17:40) *  IP
ikke pirk da...en halv tomme her og en halv tomme der, hvem bryr seg! ;)


 Kølle Nils (26. aug 2012 17:52) *  IP
Minner meg litt om "en million her og en million der, det blir fort penga dét" :-D


 AR (26. aug 2012 19:24) *  IP
veggiss, hvis en halv tomme fra eller til gjør at kølla får dårligere egenskaper, så er det ganske mye å bry seg om!


 veggiss (26. aug 2012 22:25) *  IP
ironi er ikke din sterke side AR...


 AR (26. aug 2012 22:34) *  IP
Trådstarter stilte et seriøst spørsmål. Hvis du prøvde deg på ironi, var ditt innlegg i mine øyne et dårlig forsøk.

Godt at høre at du bare fleipet!



 barce (26. aug 2012 23:52) *  IP
Det blunketegnet er jo ganske avslørende da..


 AR (27. aug 2012 00:28) *  IP
Blunk


 tilskuer (27. aug 2012 00:46) *  IP
Kølle Nils:
Din påstand var at man ikke fikk lettere køllehoder når man bestiller forlengede køller. Hos Mizuno får du det.
Jeg bestilte en tomme forlengede køller og fikk da opplyst at de da satte på et lettere køllehode. Som du ser av nettsiden kompenserer de lettere køllehodene bare fullt ut svingvektøkningen opp til en halv tomme forlenging. Ut over dette vil svingvekten øke i forhold til standard lengde. Men det lettere hodet vil selvsagt gi en mindre økning i svingvekten enn det konvensjonelle. Forøvrig tror jeg du forstår dette bedre enn du gir inntrykk av.

Enhver forlenging av køllene vil endre køllenes egenskaper. AR's påstand er at køllenes spilleegenskaper da er ødelagte. Dette er nok en litt bombastisk påstand. Hvis dette skulle være tilfelle, og ingen kan levere lettere køllehoder, må jo alle vi som har forlengede køller spille med særdeles uegnede redskaper.
Den forlengede køllen får en økning i svingvekten som kan være dårlig eller bra. Det avhenger jo litt av hva svingvekten var før forlenging, og hvilken svingvekt som passer deg best. Til gjengjeld kan forlengingen føre til at køllenes lengde passer deg bedre, og at du dermed treffer ballen bedre. Det enkleste er jo bare å prøve. Det fine med forlenging med plugg er jo at du bare kan fjerne den igjen hvis du ikke er fornøyd.



 AR (27. aug 2012 01:47) *  IP
"AR's påstand er at køllenes spilleegenskaper da er ødelagte."

Det er ikke det jeg skriver.

Innhholdet i det jeg skrev og betydningen av det, var at en kølle som du endrer lengden på, vil endre de opprinnelige egenskapene. Er du heldig kan faktisk en endring være av det gode hvis køllens egenskaper er dårlige i utgangspunktet.

Men det er vanskelig for oss legfolk å måle en kølles egenskaper nøyaktig - nærmest umulig hvis du ikke har godt utstyr.

Håper denne presiseringen klargjør noe.



 tilskuer (27. aug 2012 09:36) *  IP
AR:
Vi er nok ganske enige men du skrev faktisk:
"En slik endring vil ødelegge køllenes egenskaper og er ikke tilrådelig."
Vi er nok også enige om at det er større sjanse for et vellykket resultat hvis en overlater dette til fagfolk.



 Kølle Nils (27. aug 2012 09:52) *  IP
Takk for den utdypingen, tilskuer. Det Mizuno (og formodentlig mange andre OEM´s) gjør er formodentlig å vektsortere sine køllehoder ved produksjonen, for siden å bruker ”avvikere” til køller utenfor standard lengde. Selvfølgelig helt ok!

Hvis man øker køllelengden med 0.5 tommer, øker svingvekten ca 3 enheter (alt annet likt). For å kompensere for dette, må hodevekten minke med ca 6 gram. Hvis jeg har rett i min antakelse om vektsortering, betyr det at vekt-avviket ved produksjonen kan være opp til 6 gram.

Bestiller man køller som er 1 tomme lenger enn standard, vil de derfor ha ca 3 enheter større svingvekt enn det som gjelder for standard køller. Er køllene 1.5 tommer lenger enn standard, vil de ha ca 6 enheter større svingvekt enn standard .. osv.

I realiteten kan alt dette bety, at man bør tenke seg om før man bestiller køller som har mer enn 0.5 tommer avvik fra standard lengde – og i hvert fall om de avviker mer enn én tomme. Interessant.




 veggiss (27. aug 2012 10:10) *  IP
Man bør da gå for lettere skaft, eller velge skaft som har et annet balansepunkt slik at de gir mindre utslag på swingvekt, f.eks. KBS Tour.


 Franz (05. sep 2012 06:35) *  IP
Jeg skulle faktisk likt å teste hvorvidt noen kjenner forskjell på en kølle som er "kappet til riktig lengde" og en som er kappet en halvtomme kort for så å bli forlenget med plugg til riktig lengde.

Har du prøvd, AR?



 AR (05. sep 2012 18:40) *  IP
Jeg har bare forsøkt å forkorte en driver som var for lang og hadde feil treghetsmoment/egenskaper. Den ble kappet og justert slik at den ble riktig. Kølla ble mye bedre å spille med etterpå.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72