Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Tilbake til Oslo GK

Slik bør du legge opp taktikken når du spiller på Oslo GKs bane på Bogstad.


Landets hovedbane spiller du slik
Oslo Golfklubbs bane på Bogstad ble påbegynt i 1924. Siden den gang har hullene gjennomgått stadige utbedringer. Arbeidet med dette fortsetter. Her får du noen tips om hvordan man kan spille banen. Ha en god tur!

Hull nr. 1

På det første hullet har man en nydelig utsikt over Bogstadvannet. - Over bakkekammen ligger en bred og innbydende fairway og venter. De som slår langt - spesielt når det er sønnavind, - kan vurdere å bruke noe mindre enn en driver når rouhen er høy - og fairwayen er klippet smal i landingsområdet. Det er vanskelig å komme i trøbbel fra første tee. - Spill inn mot midten av greenen. Bunkrene på hver side stjeler fort et slag i starten av runden.

Hull nr. 2
Det andre hullet er et kort par 5 hull, men det skal ikke begås store feil før man er i vanskeligheter. - Driven må plasseres nøyaktig i høyre kant av fairway for at de langtslående skal ha en reell mulighet til å nå frem til greenen på to slag. Alle spillere – uansett spillestyrke – bør passe seg for trærne på begge sider av fairway. Er du i trøbbel etter utslaget, er det klokest å ta straffen din og spille trygt tilbake på fairway med ditt andre slag. Trærne langs begge sider av fairway har en lei tendens til å fange opp dristige recovery shots – også etter andreslaget. Spiller man på sikkerhet - burde dette være et lett hull å få par på – ja til og med birdie – selv om man ikke når frem til greenen på to slag.


Hull nr. 3
Fra backtee er Bogstads tredje hull et av Norges mest krevende par 3 hull. Man blir fort straffet for et utslag som ikke er perfekt. Hvis man ikke treffer greenen, er det best å være for kort for å sikre seg en par – spesielt når flagget står i forkant hvor greenen heller ganske kraftig mot teestedet. Skal du misse til siden, er det best å misse til venstre og håpe at du ikke blir liggende bak en trestamme.


Hull nr. 4

Hull nr 4 er det vanskeligste hullet på banen. Her er det ikke nok med en rett drive. Den må også være lang for å få det beste utgangspunktet for andreslaget. Grøften til høyre sluker mange baller. Bunkrene i forkant av greenen fanger opp de slagene som ikke har riktig retning. Med en såpass kraftig helning på greenen lønner det seg alltid å ligge på nedsiden av hullet. Ellers blir det fort en treputt. Hvis man ikke slår langt, bør dette hullet spilles som et par 5 hull. Da kan man spare slag.

Hull nr. 5
Fra utslaget på hull 5 har man et bredt landingsområde. Det gjelder å ikke misse til venstre og inn i trærne. Da blir det fort minst bogey. I medvind kommer bunkeren rett frem fort i spill. Mange velger en treer spoon eller et langt jern fra utslaget. - Den venstre greenbunkeren ser man ikke på innspillet. Her gjelder det å holde tilstrekkelig til høyre for sikkerhets skyld. Selv om greenen er ganske flat, skjuler den mange overraskende, små helninger som gjør det vanskelig å finne frem til den rette puttelinjen.

Hull nr. 6
Når man står langt bak på 6. tee og sønnavinden blåser rett mot, er dette et vanskelig hull. Det gjelder å treffe fairway. Trerekkene ved siden av fairwayen byr på vanskeligheter. Bruk gjerne en kølle mer enn lengden på innspillet skulle tilsi pga oppoverbakken. Når det blåser mot, legg gjerne på to til tre køller ekstra. Det blåser kraftigere på toppen enn nede ved fairway bunkeren! - Forsøk å unngå begge green-bunkrene som er ganske dype. - Greenen er en av de flateste på banen, men den heller likevel nordover mot teestedet – kanskje mer enn det ser ut til.

Hull nr. 7
Nøyaktighet fra utslaget på det 7. hullet er avgjørende for et godt resultat. Gjøres det feil her, bør det skje til høyre hvor det normalt er en ganske tynn rough, men se opp for trærne. - Misser man til venstre og er så uheldig å gå ned i sandtaket, er det ofte lønnsomt å ta straffen sin med en gang - ved hjelp av en dropp i stedet for å slå flere slag nede i det dype sandtaket. - Til venstre for greenen skal man ikke slå. Bunkeren er et langt bedre sted å være enn nede rundt teestedet på det 8. hullet. - Innspill mot greenen bør ligge kort av hullet for å unngå en vanskelig nedoverbakkeputt som gjerne resulterer i en treputt.


Hull nr. 8
Dette par 3 hullet setter krav til et presist utslag. Her er det bedre å ta en kølle for mye enn en for lite. Bunkrene sluker mange upresise slag – spesielt fra dem som slår for kort. Når roughen rundt greenen ikke er for høy, kan man bruke kanten rundt bakre del av greenen som dosering - eller vant om man vil - slik at ballen ruller inn på greenen. Selve greenen ser flat ut, men heller mot tee-stedet. Vanskelig flaggplassering er til høyre rett bak bunkeren.


Hull nr. 9
Mange vil nok mene at hull nr 9 er banens vanskeligste. Dette er et svært krevende og langt par 5 hull. Banegrensen går langs hele høyresiden av hullet. Det kan være lurt å spille med en fade fra utslaget for at ikke ballen skal rulle ned mot roughen på venstre side. Hvis ikke utslaget er langt nok, bør du tenke deg godt om før du satser på å slå andreslaget over sandtaket. Ofte er det lurt å spille dette hullet som et par seks hull. Man bør ligge godt over kulen til venstre for sandtaket for å satse på et innspill mot greenen. Et transportslag frem mot fairway-bunkeren er ofte et klokt alternativ for den vanlige spiller. Det er ikke vanskelig å sikre seg en sekser på hullet. Mister man hodet, og ikke tenker strategisk, fyker ofte score’en i været. Unngå for all del en nedoverbakke putt på denne greenen, spesielt når flagget står bak til venstre eller i forkant.


Hull nr. 10
På det 10. hullet kan langtslående spillere kutte hjørnet for å få en god mulighet til å gå på greenen i to slag. Etter en normalt god drive står man overfor valget om man skal spille seg over fairway bunkrene på to slag. Ofte er det lurt å spille safe – det vil si kort. Det er ikke mer enn 110-120 meter igjen til greenen hvis man spiller seg kort av bunkrene på andreslaget. Et upresist og langt andreslag over bunkrene til høyre eller venstre ender som regel i trøbbel - med dertil hørende tapte slag. Også denne greenen heller såpass mye at det lønner seg å ligge på nedsiden av hullet på alle innspill. Vanskelig flaggplassering er på høyre side - og kort venstre.


Hull nr. 11 Skoghullet
Hull nr 11 - Skoghullet - er et spennende hull hvor presisjon fra utslaget er avgjørende for en god score. Her er det vanskelig å redde par hvis man ikke treffer greenen fra teestedet. Skal man først bomme på greenen, bør dette skje til venstre. Da får man helningen på greenen mot seg på neste slag. Vinden, spesielt sønnavinden, er lunefull. Den påvirker ballens flukt kraftigere enn man tror på et vindbeskyttet tee-sted.


Hull nr. 12 Dødens dal
Selv om det 12. hullet - Dødens Dal - var betydelig tøffere før i tiden da det var tykk rough og kratt i selve dalen, er dette hullet igjen blitt meget vanskelig etter den store utvidelsen i bakkant av greenen. Det skiller 4-5 køller fra fremre til bakre kant av greenen.- Hold deg for all del unna skogen til venstre på utslaget. Den er døden. - Selv til venstre for det store treet i semiroughen er katastrofe og man må bare spille seg frem foran dødens dal. - Det beste utslaget får man ved å spille en draw som ruller ned bakken mot dalen og således følger den svake doglegen. Bruk tilstrekkelig kølle på andreslaget slik at birdieputten ikke blir for lang. - Bakre del av greenen er flat og ganske lett å putte på, mens fremre del representerer kanskje det vanskeligste putting-området på hele banen. Studer flaggplasseringen nøye før innspillet.

Hull nr. 13 Bjerkeodden
Bjerkeodden - eller bare Odden - er kanskje Nord-Europas vakreste golfhull. Utslaget på dette 13. hullet er blindt. Kontroller at det er klart før du slår ut. I nordavind -motvind med andre ord - er det viktig å få tilstrekkelig lengde på førsteslaget. Det kan fort bli et langt innspill til greenen. Er man presset, kan det være lurt å spille seg kort av fairway bunkeren og satse på en femmer. Da unngår man større katastrofer som out of bounds og vanskelige slag i vannkanten. - Havner man nede ved vannet rundt greenen, må man ofte putte ballen i lommen i Stableford konkurranser eller man får ødelagt score’en i slagspill. - Banens flateste green har sine utfordringer. Se opp for marginale helninger. - Uansett, nyt den vakre naturen og utsikten her ute på Odden.

Hull nr. 14 Dogleg’en
Det beste stedet å plassere driven på det 14. hullet – dog legen - er rett frem - slik at man står flatt på det neste slaget. Skogen til venstre kan være lunefull. Den nye dammen gjør at de dristige spillerne må tenke seg om to ganger før de forsøker å kutte doglegen. Innspillet må for all del ikke gå til venstre. Kort eller til høyre er de beste stedene man kan misse greenen. Hullet er bygd om ved et par anledninger og fremstår nå som et hull som krever presisjon både på utslaget og innspillet.


Hull nr. 15
Det 15. hullet er et par fem hull som utfordrer den langtslående. Man blir hardt straffet for en dårlig drive. Verst er det til høyre over bakkekammen. Bunkeren 100 meter foran greenen gjør at man må velge strategi på andreslaget. Grøften til høyre mellom 15. og 4. Hull som man ikke ser over bakkekammen, kan koste dyrt. Den klart vanskeligste flaggplasseringen er i forkant av greenen. Spiller man forsiktig er dette et ganske lett hull. Blir man for aggressiv, fyker ofte scoren i været.


Hull nr. 16 Vannhullet

Banens signaturhull - vannhullet nr. 16

Vi er nå kommet frem til banens signaturhull. Mange får litt angst når de må slå over vann. Dermed blir Vannhullet - det 16. - noe som mange frykter. Dette er et par 3 hull hvor presisjon er viktig for et godt resultat. Greenen er godt bunkret. Med flagget på nedre platå er det duket for mange treputter. Når flagget står oppe, er det lettere – forutsatt at man ligger på riktig platå på det første slaget. Også her er det bedre å være for kort enn for lang på greenen. Går du i vannet - som mange gjør – kan du nyte den fine naturen. Det hjelper litt!

Hull nr. 17
Det nest siste hullet på banen setter spilleren på strategiske prøver hele veien. Ført må man bestemme seg for hvilken side av bekken man vil plassere driven. - Det er bedre plass til venstre enn det ser ut til. Til høyre for bekken blir man svært ofte stengt av trærne når man skal spille andreslaget mot greenen Unngå å ligge på eller ved veien. På innspillet bør man ta en kølle som helt sikkert bringer ballen trygt over bunkeren. Undersøk hvor flagget er plassert på denne store greenen. Det kan du gjøre når du går nedover fairwayen på hull nr 1. Det gjelder å legge seg på riktig platå. Det er større høydeforskjell mellom etasjene på denne greenen enn den forrige. Ofte er det klokt å spille seg kort av bunkeren på to slag og således spille dette hullet som et par 5 hull.


Hull nr. 18
Fra backtee er det 18. hullet et krevende og langt hull. - Fra herretee settes det krav til presisjon både på det første og det andre slaget. Det samme gjelder for damene. - Greenen er beskyttet av tre bunkere som alle er vanskelige å få par fra - fordi greenen heller ned mot Bogstadvannet. Utslaget bør plasseres der hvor det er flatt foran bakken. Dette er rundt 110-120 meter fra midten av greenen. De som slår lengre, bør slå en draw som følger dalen oppover. Til høyre er det krise - fordi den lille skogen som regel bare byr på ett fornuftig slag – en liten pitch til venstre ut i fairwayen. Helningen på greenen inviterer til at man legger seg kort av hullet.


Jeg håper dere får en fin runde på Norges beste bane. Etter runden kan dere nyte hva dere vil i klubbhuset med en terrasse som man knapt ser maken til - i hvert fall ikke hvis man inkluderer utsikten og rammen rundt.

Asbjørn Ramnefjell

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no