Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    GolfreiserSuzann Pettersen

01.10 Suzann Pettersen:
Pettersen sorry but question remains: What would she have done differently?
Av: Asbjørn Ramnefjell
Dette er overskriften i en artikkel på Golf Channel. Her får du også et langt og grundig intervju med Tutta.

Artikkelen på golfchannel.com med det omfattende video-intervjuet med Suzann Pettersen er referert i bunnen av denne siden.

Artikkelen som det er referert til i overskriften, ble publisert onsdag kveld mens jeg arbeidet med en artikkel med overskrift og innhold som følger (skrevet 26. september i følge lagringstidspunktet i Word på PC'en):

-------------------------------------------------------------------------------------------

26.09 Suzann Pettersen i Solheim Cup:
Kunne i realiteten ikke gjort noe annerledes
Det ble mye bruduljer på det 17. hullet søndag morgen da bestball-matchen mellom Suzann Pettersen/Charley Hull og Alison Lee/Brittany Lincicome var all square.

Dette skjedde:
De var all square etter 16 hull. På 17. green hadde det europeiske laget fått sin par. Alison Lee hadde en 3-4 meters putt for å vinne hullet. Den tydelig nervøse 20-åringen slo en meget svak putt som hun trakk til venstre. Dermed ble den for har og gikk ca. 40 cm forbi hullet uten å være i nærheten av hullkanten. Typisk feilslag når man er nervøs. Suzann Pettersen sto et stykke unne på andre siden av greenen. Charley Hull begynte å gå. Hull sier selv at hun skulle gå bort til Suzann Pettersen for å høre om de skulle gi bort putten. Da plukker Alison Lee opp putten til tross for at spillemakker Brittany Lincicom roper: - Don’t pick it up!

Det er her Alison Lee gjør den fatale feilen. Hun hadde ikke fått putten. Hun «trodde» at hun hadde fått den, men det holder ikke. Her skal man være helt sikker! Tutta sto og ventet på at hun skulle putte.

Da går hun bort til dommeren og forteller at putten ikke var gitt. En spiller som plukker opp ballen, taper hullet. Så enkelt er det. Det er ikke spiller som skal gi seg selv putter. Det er motstanderen som avgjør om den er gitt. Det er rett og slett frekt både å spørre om å få den og enda verre bare å plukke den opp.

Dommeren annonserer da at Europa vinner hullet siden Alison Lee plukket opp ballen uten at den var gitt av motstanderen.

Hvorfor ville Suzann Pettersen se at Alison Lee satte i returputten på 40 cm?
Putten ville jo tidlig i matchen kanskje blitt gitt. Nå var situasjonen en helt annen:

Alison Lee er 20 år. Hun har vært profesjonell i åtte måneder, Hun var førstegangsspiller i Solheim Cup. Hun var uerfaren og nervøs. Hun hadde nettopp slått/trukket en putt godt til venstre som følge av nervøsitet, dårlig teknikk, dårlig lesing av greenen eller av andre årsaker.

Enhver i den situasjonen ville vært meget nervøs over en retur-putt på 40 cm. En skikkelig nerve-putt! Hun skulle sette i den for å dele hullet i stedet for at hun ble 1 opp hvis hun hadde senket sin birdie-putt. Situasjonen er plutselig snudd på hodet. Fra angrep til forsvar. En stor mental utfordring.

Dette vet Suzann Pettersen meget godt. Hun har lang erfaring og ofte vært god til å snu matcher som ser «mørke» ut mot slutten. Den 40 cm lange putten var ikke vanskelig. Høyst sannsynlig hadde Alison Lee satt i den putten om hun ikke hadde plukket den opp.

Men et viktig element her er at det ville kostet ekstra konsentrasjon, krefter og en ytterligere påkjenning på hennes allerede tynnslitte nerver. En påkjenning som kanskje ville bidra til å tappe henne for såpass med energi at hun ikke presterte så bra på det siste hullet.

Dette er en viktig del av game’et i match-spill som svært mange, som ikke har vært i slike situasjoner, har små forutsetninger for å forstå uten å bli dette fortalt.

Det er ingen tvil om at det amerikanske laget tapte hullet på en klar «nybegynnerfeil». Det verste var at Alison Lee hadde blitt advart mot samme forseelse to ganger tidligere i turneringen.

Så begynner bråket. Annika Sörenstam vil at Suzann Pettersen skal gi bort det siste hullet slik at matchen ble all square: Det hadde vært tullete. Hvis Tutta bare hadde lukket øynene og latt regelbruddet passere, hadde de vært all square med en god mulighet til å vinne på det 18. Da er det dumt å gi bort hullet for å «kompensere» fordi det var trist at Alison Lee plukket opp ballen, begynte å gråte og var lei seg.

Mange har stilt seg spørsmålet om verdens kanskje beste match-spiller Seve Ballesteros ville gitt den putten I DEN SITUASJONEN? Aldri! Match er en tøff mental prøvelse når det går mot slutten av runden.

Suzann Pettersen gjorde ikke noe galt. Alison Lee gjorde noe galt. Skal da Suzann Pettersen lide fordi svært mange ville gitt bort den korte putten? I barnehagen får man trøst når man gråter. I toppidrett er det annerledes. Gjør man feil, må man ta konsekvensen av det.

Økonomien i det hele
Annika Sörenstam har massevis av business å ta vare på i USA. Vi snakker om store tall. Hun er fullstendig avhengig av å bli likt i USA.

Suzann Pettersen har omtrent all sin virksomhet i USA. Hun er avhengig av at hun er populær slik at sponsorene liker henne.

Kanskje ikke så rart at Annika Sörenstam, som så at dette kunne komme til å bli meget kontroversielt sett med amerikaniserte øyne, forsøkte å finne en løsning som kunne «please» amerikanerne. Hun hadde rett og slett panikk i denne situasjonen, kunne det se ut som.

Oppmerksomheten
Hendelsen førte til at Solheim Cup virkelig ble satt på verdens mediekart den helgen.

Om dette skader Suzann Pettersens omdømme og popularitet?

Nei, tvert i mot. Hun kommer til å bli sett på som en real, tøff konkurransekvinne som tør å stå i mot selv Annika Sörenstam når det koker som mest. Det står det respekt av.

Det var en taktisk fulltreffer av rådgiverne å lage/hjelpe Tutta med en unnskyldning dagen etter slik at både Annika Sörenstam og Suzann Pettersen kunne reise hjem til USA og fortsette å håve inn penger fra sponsorer og andre. I ettertid virker det faktisk som om Tutta virkelig mente det som ble skrevet i "helomvendingsbrevet".  

Amerikanerne hadde ikke svelget dette hvis USA ikke hadde vunnet. Det er lettere å tilgi på toppen av seierspallen.

Skal man være snill i golf og gi bort putter for høflighets skyld? Golf og annen idrett på toppnivå handler ikke om å være snill. Det gjelder å være tøff og hard når det koker seg til mot slutten. Det er en kamp på liv og død i mer eller mindre overført betydning. Bare tenk på hva som skjer i toppmatcher i fotball, ishockey, håndball og ikke minst boksing.

Mange hyler om dårlig sportsmanship og griller Tutta på høy varme. Hun blir utpekt som syndebukk i stedet for syndebukken selv, Alison Lee.

En grunnleggende regel i golf er at det ikke er lov å bryte reglene. Alison Lee gjorde åpenbart en feil. Skal Tutta svi for det?

Nei! For det er ikke godt sportsmanship å la motstanderen slippe unna når vedkommende bryter reglene.
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

I etterkant:

01.10: Gjort ting annerledes?
I ettertid er det lett å si at ting kunne vært gjort annerledes. Men slik det ble da Suzann Pettersen i løpet av et par sekunder kontaktet dommeren, hadde hun ikke noe valg. Hun ble overrasket over at motstanderen plukket opp ballen, og sa umiddelbart til dommeren at den ikke var gitt. Det var i disse svært få sekundene hun hadde muligheten til å redde situasjonen. Hvor klart tenker du i en slik situasjon hvor din motstander gjør en klokkeklar feil?

Det eneste jeg kan se som hadde løst problemet - før det oppsto - var at hun kunne oversett det hele og stilltiende godtatt at Alison Lee ga seg selv den korte putten og gått videre. Da hadde det ikke blitt noen sak ut av det. I match er det faktisk lov å ikke kreve å få et hull selv om reglene ikke er fulgt av motstanderen.

Når man ser dette i ettertid og fått god tid til å tenke seg om, kunne nok dette vært både fornuftig, riktig og klokt. Men i den situasjonen som oppsto, kunne faktisk ikke Tutta gjort noe annerledes. 

Det sies (Regel 1-4, se også Decision 2-4/3) at ballen kunne vært lagt tilbake og spilt om igjen, hvis dommeren hadde godtatt at Alison Lee hadde hatt en god grunn for å tro at putten var gitt. Da skal det også sies at situasjonen hadde blitt helt annerledes enn den opprinnelig var med tanke på den psykiske og mentale biten.

Suzann sto på sitt hele søndagen. Hun sa at hun hadde gjort det samme om hun hadde fått sjansen igjen. I beklagelsen dagen etter ( Les mer ) angret Suzann Pettersen. Det tok lang tid før hun skiftet mening. Hva rådgiverne sa, fortalte og gjorde før helomvendingen kom, får vi neppe aldri vite noe særlig om.  

Artikkelen og intervjuet på Golfchannel.com
Så kom intervjuet med Suzann Pettersen i den ovenfor nevnte artikkelen 30. september om kvelden.

I artikkelen "Pettersen sorry but question remains: What would she have done differently?" er saken grundig belyst.

Tre ganger spurte den dyktige intervjueren Tim Rosaforte om hva Suzann Pettersen kunne gjort annerledes. Men hun kunne ikke svare på spørsmålet.

Et svar er gitt over: Hun kunne ha lukket øynene og gått videre. Men det var ikke i hennes tanker der og da i de få kritiske sekundene hun hadde til rådighet for å tenke seg om før hun henvendte seg til dommeren. Dommeren hadde allerede sagt at matchen var all square slik han oppfattet det!

Suzann klarte altså ikke å svare på det viktigste spørsmålet i intervjuet.

En meget vanskelig situasjon hvor det på ingen måte er lett å velge parti.

Det er mange hensyn å ta. Blant annet regelboka, tilgivelse for å plukke opp en putt som ikke er gitt og penger.

Money talks!


Fra artikkelen referert il nedenfor:
If you’re amid a very large contingent that believes Pettersen did nothing wrong, you aren’t changing your mind without hearing Pettersen detail what she should have done differently.

And if you’re a harsh critic of Pettersen’s, you’re not being fair to her if you can’t definitively answer what she should have done differently after seeing Lee scoop up her putt.Her er artikkelen i sin helhet (den bør du ta deg tid til å lese):

Pettersen sorry but question remains: What would she have done differently?

 
Merk deg spesielt de tre svarene på hva Suzann Pettersen kunne ha gjort nederst i artikkelen.

Artikkelen avsluttes med:

"It’s good for all of us in wanting to know how the ethereal “spirit of the game” can so formidably trump the actual Rules of Golf."

 


Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon